Två gånger om året

18 maj 2020
jonas_olsson

Sommardäck till vinterdäck. Vinterdäck till sommardäck. Ja, två gånger om året byts det däck på däckverkstäder runt om i landet, och då brukar det vara så fullt tryck så det kan vara svårt att få en tid. Däckbyte i Ramnäs bör man därför boka i god tid om man vill hinna byta sina däck vid de två perioderna per år som däcken ska bytas från sommar till vinter och vice versa. Vinterdäck får man nämligen endast ha från 1 december till 31 mars, och sommardäcken övrig tid. Vill man använda dubbdäck så är de tillåtna från 1 oktober till 15 april, men även utanför dessa datum om vinterväglag råder.

 

Val av däck

Förutom vinterdäck, sommardäck och dubbdäck så finns det även M/S däck, som fungerar över hela året. Vilka däck man väljer beror på var man bor i landet och hur mycket snö och vinterväglag det brukar vara där. Dubbdäck använder man sällan längst ner i söder, men i stort sett utan undantag norr om Stockholm. Väljer man M/S däck så behöver man inte tänka så mycket på att boka tid hos en verkstad för däckbyte, om man bor i söder. Men däremot är det viktigt att ha koll på mönsterdjupet så man inte missar det.

 

 

Nytt eller begagnat

När man köper nya däck så kan man välja mellan att köpa helt nya däck, begagnade eller regummerade. Regummerade däck är däck som fått ett nytt lager gummi efter att de slitits ner, men ändå varit i så pass bra skick att man valt att fixa till dem. Däck som är regummerade, eller begagnade, är oftast betydligt billigare än nya däck. Men vilket man väljer är en smaksak och kanske ett val man gör efter en titt i plånboken. Dessutom spelar det roll hur mycket man kör sin bil, och hur långt däcken ska rulla. 

Fler nyheter