Mobilkranar för lyft i Västerås

26 maj 2021
william eriksson

Kranbil, mobilkran, travers, stationär kran. Är det förvirrande med alla dessa olika typer av kranar? Ja, de som kan lyfta något och inte de som du får vatten ur. För det är en helt annan typ av kran. 

Kranar som används till lyft är en mycket bra uppfinning som det finns stor nytta av. Tänk bara om det inte fanns kranar som kunde lyfta upp material för byggnation av höga byggnader. Hur hade dessa då kunnat komma till stånd?

Men vad betyder då de olika typerna av kranar eller lyftdon? En stationär, eller fast, kran är kanske inte så svårt att förstå. Det är den där typen av kran som finns i ett torn. Ofta kan du se dem på byggplatser, men även på tågstationer och i hamnar. 

Något som också är vanligt att se är kranbilar. Det är en lastbil, eller flakbil, som har en kran monterad så att den kan lasta och lossa sig själv. En mycket smidig och bra lösning.

 

 

Kran som bygger kran

Traversen är en slags lyftanordning som klassas som kran men som är som en kran utan tornet. Det vill säga att traversen är ett lyftdon som fäst i taket och som löper i en bana där. Sist men inte minst finns mobilkranen. 

Precis som det låter så är det en kran som är mobil. Kranen är fäst på ett fordon, men till skillnad från kranbilen så är hela fordonet en kran. Det finns alltså ingen plats att lasta gods på, utan det är endast en lyftfunktion.

Med mobilkranar i Västerås kan man göra mer tillfälliga lyft, eller så kan man faktiskt använda mobilkranen till att montera stationära kranar med. Det är ett lyftfordon som är tillräckligt starkt och stabilt så att det kan nå lika högt som sina stationära syskon, och fyller därför en mycket viktig funktion.

Fler nyheter