Därför är det så viktigt med regelbunden service

10 maj 2020
jonas_olsson

Det är viktigt att hålla koll på bilens servicebehov. I servicehäftet som kommer med alla bilmodeller har tillverkaren angett hur ofta bilen behöver service. Servicen påverkas även av hur mycket man kör. Är man en flitig bilförare som kör långa sträckor varje år behövs milsevice. Brukar man däremot bilen mera sparsamt räcker det oftast med årsservice. 

Det är viktigt att man följer de serviceintervaller som finns angivna i boken. Detta då de även påverkar bilens garanti och försäkring. Har man inte gjort den service man ska gäller inte garantin om bilen skulle gå sönder. 

 

Gå igenom serviceprotokollet tillsammans med mekanikern

När man gör service på sin bil är det viktigt att verkstaden upprättar ett serviceprotokoll som innehåller information om all den service som görs. Även brister ska uppges i serviceprotokollet. Det är bra att låta verkstaden muntligt gå igenom vad som har gjorts för att man lättare ska förstå och kunna ställa frågor om eventuella oklarheter samtidigt som man kan få goda råd. Man ska även se till att få en stämpel i serviceboken eller en utskrift om den är digital. Detta för att kunna påvisa att service gjorts om något skulle hända med bilen så att man kan nyttja försäkringen. Även då bilen ska säljas vidare är det viktigt att ha en ordentligt ifylld servicebok som bevisar att man gjort det man ska.

 

 

Den stora fördelen med en märkesverkstad

Det är viktigt att hitta en bra verkstad då man ska göra service på sin bil. Ibland kan det vara bättre att vända sig till en verkstad specialiserad på specifika bilmärken. Ett exempel på en sådan verkstad är aixam norrtälje service citroën. En av de stora fördelarna med att vända sig till en verkstad specialiserad på exempelvis Citroën är att de alltid har de uppdateringar av mjukvaran som kanske ska göras.

Fler nyheter