Bra däck är den viktigaste säkerhetsdetaljen

17 oktober 2019
admin

Däcken är kanske den viktigaste säkerhetsdetaljen på en bil. Bromsar, antisladd-system och fyrhjulsdrift i all ära, men om inte däcken lyckas överföra kraft mellan bilen och underlaget så är dessa bara tomma ord i en säljbroschyr. Rätt däck och däck anpassade till underlaget är den säkerhetsdetalj som många är villiga att strunta i av kostnadsskäl. Ingen vid sina sinnens normala bruk, beredd att köra omkring i en bil där bromsarna inte fungerar, Men när det gäller däcken ställer de flesta sig frågan om de är okej om polisen kontrollerar dem, oavsett hur mycket bromsverkan slitaget har tagit bort.

 

Spara inte på säkerheten

För att spara pengar köper många billiga däck på nätet eller så kallade regummerade däck. Ett billigt däck är just billigt. Det man får är en produkt som tillverkats för troligen en viss tid sedan i ett stort land i öster vilket inte har väderförhållanden som överensstämmer med våra. På ett regummerat däck så har slitytan gjorts ny så dels är det kvaliteten på regummeringen och inte originaldäcket som avgör hur bra det är, och dels så är de delar som är original ganska gamla i ett regummerat däck vilket betyder att även dessa kan utgöra en riskfaktor. Säkra däck för vinterförhållanden är beroende av grepp på snö och is. Dubbar ger stora fördelar vad gäller säkerhet, men orsakar slitage på vägar och ökade luftföroreningar.

 

 

Rätt däck för rätt förhållanden 

Man ska alltså välja däck med omsorg. Att köpa däck i Göteborg och andra storstäder ger möjlighet att välja kompetenta leverantörer som kan hjälpa till att välja rätt däck för din bil, dina körförhållanden och hur man använder sin bil. Lita på din leverantör, köp bra däck och kör inte hårdare än vad förhållandena medger är självklara men viktiga råd för den som vill ha ett långt och säkert bilförarliv.

Fler nyheter